Sprø italienske grissini

image image

Italienske brødpinner – også kalt grissini er utrolig godt og lettvint å lage. Disse passer til en rekke ulike anledninger. Da vi giftet oss i sommer fikk gjestene servert det med ulike oster til ved ankomst, det passer perfekt som en starter/forrett, til tapasbord, grilltilbehør, til pasta eller som en snack på lørdagskvelden. Grissiniene kan toppes med valgfrie frø og urter, og ved å finhakke hvitløk og ha på toppen har du lagd dine egne hvitløksbrød. Det er også godt å servere disse med ulike dipper til eller surre spekeskinke rundt. Ved å putte de i en lufttett beholder, er de holdbare i ca. 1 uke. De er gyldne, sprø og luftige, og spiser du én, er det fort gjort at du ender opp med å spise ti;) De kan også nytes som de er, knasende sprø og gode:) Jeg har sett på ulike oppskrifter på nett og hentet oppskrift og inspirasjon derfra og lagt til min egen kombinasjon og vri. Bl.a. har jeg byttet ut halve melmengden med siktet rugmel som gjør grissinien noe grovere. Under finner du oppskriften med bilder:

Italienske grissini

Oppskriften gir ca. 40 grissini, men det kommer an på hvor tykke og lange du lager dem. Husk at de hever i ovnen også.

Ingredienser:

250 g siktet rugmel

250 g siktet hvetemel

10 g maldonsalt (havsalt)

50 g parmesan (revet)

3 ss extra virgin olivenolje

3 dl melk

3 dl vann

1 ss lys sirup (kan byttes med 1 ss honning)

2 ts sukker

70 g smeltet smør

50 g gjær

Til topping:

image

Linfrø

Sesamfrø

Kruskakli

Hvitløk

Maldonsalt

Fremgangsmåte:

1. Finn fram alle ingrediensene og evt. en kjøkkenmaskin ( kan også blandes for hånd).

imageimage image

2. Bland det tørre med unntak av sukker: 250 g siktet rugmel, 250 g siktet hvetemel, 10 g maldonsalt og 50 g revet parmesan (og tørrgjær hvis du bruker det) og ha det i en bakebolle. Bruk enten tørrgjær eller ferskgjær. Ferskgjær skal blandes med den lunkne, våte blandingen).

image

3. Varm opp 3 dl melk og 3 dl vann til lunkent (max. 37 grader celsius) og ha i 1 ss lys sirup, 2 ts sukker og 70 g smeltet smør. Bruker du ferskgjær, løser du opp 50 g i den lunkne væsken (37 grader celsius). Blandingen må ikke ha høtere tenperatur enn 40 grader – da vil den ikke heve bra. Tilsett blandingen i det tørre.

image

image

image

4. Tilsett olivenolje. Elt til smidig deig som lett slipper bollekanten. Etterfyll med mel om deigen er for våt og vann om deigen er for tørr.

image image

5. Trekk bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og sett til heving i ca. 1 time (til dobbel størrelse).

image

 imageimage

image

6. Skjær av små biter av deigen og rull til lange, rustikke stenger. Ugjevnheter vil bare se bra ut når de er ferdig stekt, men lik tykkelse kan være lurt med tanke på at de skal bli ferdig stekt samtidig.

imageimage

image image

7. Ha ønsket frø/ urter/ maldonsalt i en stripe på benken og legg stengene over så det dekker én side. Tvinn så deigstangen og legg den tilbake på det bakepapirkledde stekebrettet.

image image image

Variasjon er fint – noen av stengene kan være rette, mens resten kan tvinnes. Prøv å få lik lengde og tykkelse på dem.

image

image

8. Mens du ruller ut brødpinnene, forvarm ovnen til 200 grader celsius, over-og undervarme.

9. Pensle grissinien med lunkent smør/vispet egg, olivenolje eller lunkent vann/melk for ekstra sprøhet og gyllenbrun farge.

image image

10. Stek i 13-16 min på 200 grader celsius på over – og undervarme. til gyllenbrune og sprø.

Buon appetito:)

image image image

Reklamer

3 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s