Falafel i hjemmelaget pitabrød med friske grønnsaker, hummus og hvitløksdressing

Falafel er en sunn og billig middag og en god variasjon fra fredagstacoen. De er billige å lage, og de passer både for kjøttelskere og vegetarianere! Falafel  er laget av kun grønnsaker, men kan minne litt om kjøttboller i utseende. Kikerter – som er en av de viktigste ingrediensene – er ifølge nettstedet veganerliv.com en god kilde til sink, folat og protein og inneholder også mye fiber og lite fett. Krydderet i falaflene gir dem en eksotisk og spenstig smak! Jeg har lest meg opp og hentet inspirasjon fra diverse oppskrifter på nett (vegetarbloggen.com, whats4eats.com, homecookinginmontana.blogspot.no og toriavey.com) og forandret noen få ting. Mange velger å friterte falaflene i olje.  Jeg gikk for en sunnere variant hvor jeg penslet falaflene lett med olje og stekte de i ovnen.

Sunn falafel

image

Ingredienser:

5 hvitløksfedd

1 stor rødløk

1 rød chili

2 bokser hermetiske kikerter (480 g tilsammen etter at væsken dreneres bort) eller tørre som bløtlegges over natta

1 klype maldonsalt

litt pepper

1 ts chili flakes

3 ss mel

1 ts bakepulver

2 ts tørket persille

1 bunt frisk persille

4 ts spisskummen

1 ts ingefærpulver

1 ts paprikapulver

1/2 ts kardemomme

Tilbehør:

Avokado

cherrytomater

agurk

hummus

hvitløksrømmedressing (oppskrift her)

pitabrød (oppskrift lenger ned)

Fremgangsmåte:

1. Finn fram ingrediensene.

image

2. Grovhakk 5 hvitløksfedd, 1 stor rødløk og 1 rød chili.

image

3. Drener væsken fra kikertboksene og skyll kikertene kort i kalt vann. Bland alle ingrediensene og kjør til fast konsistens i blender eller kjøkkenmaskin. (Ikke bland for fint, for da blir det hummus).

image image imageimageimage image image image image image

4. Ha i bolle og dekk med lokk/plastfolie og sett i kjøleskap i ca. 2 timer.

image image image

5. Form til små baller (bordtennisballtørrelse).

image image

6. Dekk med plast igjen og sett i kjøleskap i 30 min. til.

image

7. Legg på et bakepapirkledd stekebrett og pensle med litt olivenolje. Stek på 220 grader celsius, varmluft i ca. 30 min. til gyllenbrun og crispi. Vend gjerne litt forsiktig på dem under steketiden for å få en litt rundene form, eller så kan de bli ganske flate i bunn.

image image

image

8. Kutt opp avokado, tomater/cherrytomater og agurk.

image image image image

9. Del pitabrødene i to og smør innsiden med litt hummus. Fyll med noen falafler, grønnsaker og en dæsj hvitløksrømmedressing (oppskrift her).

imageimage

Hummus

Her er link til oppskrift på hummus og hummus med pesto.

Hjemmelagde pitabrød

image

6 stk.

Oppskriften under på hjemmelagde pitabrød er fra veganmisjonen.com, og den er veldig god. Anbefales å teste ut;) (Bildene er mine egne).

Ingredienser:

1 dl sammalt speltmel

4,5 dl hvetemel

2 ts tørrgjær

en liten ts. salt

2 dl lunkent vann

2 ss olivenolje

1-2 ts sukker/sirup

Fremgangsmåte:

1. Finn fram ingrediensene.

image

2. Bland det tørre: 1 dl sammalt speltmel, 4,5 dl hvetemel, 2 ts tørrgjær og en liten ts. salt i en bakebolle.

image

3. Ha i 2 dl lunkent vann og 2 ss olivenolje og kna deigen på benken til smidig. Tilsett evt. mer mel/væske for «våtere» deig.

 image image

5. Sett til heving i ca. 1 time.

image image

6. Del deigen i 6 like store deler.

image

7. Rull hver del til baller og kjevle/trykk flate (1/2 cm).

image

8. Etterhev mellom to kjøkkenhåndkler i ca. 45 min.

image

image

9. Ha pitabrødene over på et bakepapirkledd stekebrett med undersiden opp.

image

10. Stek på 250 grader celsius i 4-7 min. La dem få litt farge, men pass på at de ikke blir brent.  Det er meningen at de skal puffe opp og bli hule inni.

image image

11. Avkjøl på rist under klede.

image

Til pitabrødene, falafelen, hummusen og grønnsakene, lagde jeg en hvitløksrømmedressing (se forklaring under eller en mer detaljert oppskrift her).

Hvitløksrømmedressing

image image

Ingredienser:

1 boks lettrømme

2 hvitløksfedd, finhakket

tørket persille

chiliflak

salt og pepper

Enjoy;)

image image

ליהנות

Reklamer

9 svar »

  1. Inspirerende oppskrift, måtte prøve denne. Ble ganske bra, men synes falaflene ble litt flate og ikke helt gjennomstekte. Hvor lenge, og på hvilken temperatur steker du dine falafler?

    • Hei og takk for tilbakemelding:) Så hyggelig at du testet ut falaflene. Jeg foretrekker å bruke hermetiske kikerter hvor jeg drenerer bort væsken fra boksen først. Når falaflene steker i ovnen har de en tendens til å bli flate på undersiden. Du kan evt. prøve å snu litt forsiktig på dem underveis under steketiden. (For å få dem helt runde, er fritering det beste, men da blir de litt mer usunne). Jeg steker falaflene på 220 grader, varmluft i ca. 30 min. (Hvor lenge kommer selvfølgelig an på størrelsen på falaflene. Jeg lager dem sånn ca. på størrelse med en bordtennisball).
      Bare å spørre om det er noe annet du skulle lure på:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s