Saftig og mørt langtidsstekt lammelår

IMG_8816

Her kommer en oppskrift på skikkelig fancy festmat – langtidssteking av lammelår. Mannen min og jeg har startet en årlig tradisjon hvor vi lager dette og inviterer besteforeldrene mine over på middag. Det er alltid like hyggelig:)

Kjøtt med mye muskler trenger lengre tilberedningstid for å bli mørt. Dette lammelåret blir tilberedt på svak varme over lang tid til det blir så mørt og saftig at det detter av beinet og nesten smelter i munn.

På dinmat.no står det om kjernetemperatur på lammelår at:

«Bruker du steketermometer, har du rødt kjøtt ved 65 grader, rosa kjerne inni ved 70 grader.

Ved 76 grader er kjøttet gjennomstekt.»

Litt tips og spesielt hvordan fjerne hoftedelen på lammelåret fant jeg på denne siden:

http://www.klikk.no/mat/spise/article474669.ece

Under følger min fremgangsmåte på det møreste lammelåret jeg noen gang har spist. Jeg har stekt det til ca. 70 grader celsius.

Om du ønsker å prøve en ny variant, så test ut mitt marokkansk-inspirerte langtidsstekte lammelår med tilbehør. Det blir like saftig og mørt:) Oppskriften finner du her.

Prøv også oppskriften min på langtidsstekt, mør lammestek. Oppskrift her.

Lykke til;)

Saftig og mørt langtidsstekt lammelår

IMG_8811IMG_8885

Ingredienser:

ca. 4 kg lammelår (3 950 g)

rosmarin

1 hvitløk med alle hvitløksfeddene (ca.13 fedd)

nykvernet pepper

maldonsalt

smør

4 kjøttbuljongterninger på 1,5 L vann

Fremgangsmåte:

1. Finn fram lammelåret, krydder og litt smør.

2. Tin lammelåret sakte i kjøleskap noen dager i forveien.

IMG_8575

3. Fjern embalasjen og drener ut overflødig væske.

IMG_8577 IMG_8578

4. Skjær bort det øverste stykket (hoftebeinet) på lammelåret, så du står igjen med kun låret og lårbenet. Dette gjør det lettere å skjære lammelåret i skiver når det er ferdig.

IMG_8582 IMG_8581

Fjern den ytterste delen ved å la en spiss kniv kutte gjennom sener, fett og kjøtt til man kommer til lårbeinet. Gjør dette på begge sider av lårbenet til du til slutt kan brekke hoftedelen helt av.

IMG_8590 IMG_8610IMG_8622IMG_8624

Når de øverste kjøttstykkene er fjernet kan man fjerne litt fett fra nederst på benet og få et «håndtak». Dette er ikke nødvendig, men kan gjøres for estetiske grunner.

IMG_8625  IMG_8644

Den avskårede delen har mye fint lammekjøtt og er også god å tilberede:) (F.eks. i lammesuppe med rotgrønnsaker – oppskrift her).

IMG_8628

5. Forvarm ovnen til 300 grader celsius, varmluft og grill-funksjon. Dette er for å grille overflaten litt.

6. Pensle lammet med smeltet smør.

IMG_8635 IMG_8666

7. Finhakk rosemarin (uten stilk) og 2 hvitløksfedd og bland med havsalt og nykvernet pepper.

 IMG_8655 IMG_8658 IMG_8660

8. Gni inn lammekrydderet på begge sider av lammelåret.

IMG_8677 IMG_8682

9. Ta fram og skrell alle hvitløksfeddene.

IMG_8650 IMG_8651

10. Lag små snitt i skinnet og litt inn i kjøttet på lammet med en spiss kniv og og stikk inn hele hvitløksfedd og rosemarinblad (uten stilk).

IMG_8685IMG_8686IMG_8688

11. Løs opp buljongterningene i kokende vann og hell i en dyp, ildfast form og sett nederst i ovnen.

IMG_8636 IMG_8642 IMG_8643

12. Sett inn steketermometer på lammelårets tykkeste del (pass på at den ikke treffer benet).

IMG_8691

13. Grill lammelåret i ca. 8 min på høy varme (300 grader celsius). Ta deretter lammelåret ut og sett ned temperaturen til 70 grader celsius, varmluftsfunksjon.

IMG_8704  IMG_8712

14. Når temperaturen har sunket til 70 grader settes lammelåret tilbake inn i ovnen. Nå vil lammelåret så og si tilberede seg selv de neste timene.

IMG_8718

Hvor lenge lammet skal steke kommer an på hvor stort det er, men så lenge du steker på lav varme og følger med på steketermometeret til det når den kjernetemperaturen du ønsker – kjernetemperatur mellom 65 og 76 grader celcius, skal det bli saftig, mørt og godt. I mitt tilfelle stekte jeg det til kjernetemperatur på ca. 70 grader (medium) i ca. 7 timer. (De siste min. satt jeg opp varmen noe. Pass veldig godt på temperatur på steketermometeret hvis du setter opp varmen mot slutten).

15. Mens lammelåret steker kan du forberede tilbehør. Jeg foretrekker ovnsbakte rotgrønnsaker (oppskrift her), stekte kantareller med fløte (oppskrift her), rørte tyttebær (oppskrift her) og hjemmelaget peppersaus (oppskrift her). De ovnsbakte rotgrønnsakene kan settes inn i ovnen ca. 2-3 timer inn i steketiden i og med at temperaturen er så lav. Her har jeg lagt dem i buljongvannet istedenfor å bruke olje. Når lammet er ferdig, har jeg stekt rotgrønnsakene på høy varme i ovnen i ca. 20-30 min. til mens lammelåret hviler.

IMG_8739IMG_8875IMG_8835IMG_8774

16. Når lammelåret er ferdig, tas det ut av ovnen og skal hvile under aluminiumsfolie på benken i ca. 20-30 min. før du skjærer i det. Det er for å beholde kjøttet saftig.

IMG_8824   IMG_8814 IMG_8822

17. Etter hviletiden skjæres lammelåret opp i passe stykker og serveres med tilbehør. (Her: medium done = ca. 70 grader celsius).

IMG_8873  IMG_8891IMG_8890

18. Ta vare på benet fra lammelåret og kok kraft på det senere. Det blir en nydelig kraft til f.eks. høstsupper eller gryteretter (Oppskrift på lammekraft her).

Likte du denne oppskriften på langtidsstekt lammelår, så anbefaler jeg å teste ut mitt marokansk-inspirerte langtidsstekte lammelår med tilbehør. Det blir like saftig og mørt:) Oppskriften finner du her.

Advertisements

17 replies »

  1. Vidunderlig godt! Denne metoden funka 🙂
    Vi brukte lammekraft (fra frysen) i panna i stedet for buljong. Hadde ratatouille og potetbåter som tilbehør. Stekt sopp og sjysaus. Nå putrer beinet fra lammelåret på ovnen og skal bli ny kraft.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s