Hvordan koke kraft på lammelårbein…

IMG_9010

Hvordan koke kraft på lammelårbein…

…eller andre typer kjøtt for den saks skyld. Tidligere i høst lagde jeg langtidsstekt lammelår (oppskrift her). Jeg bestemte meg for å lage kraft på restene fra dette noen få dager i etterkant. Istedenfor å kaste bein og brusk, er dette perfekt å koke kraft på. Under koking av kraft dras de gode smakene som er igjen på bein, fett og sener ut i vannet. Hjemmelaget kraft hever smaken på maten og er perfekt å bruke til supper, gryteretter o.s.v. Koking av kraft er utrolig enkelt og gir en mye bedre smak på maten enn buljongterninger gir. Kraft tar noen timer å lage, men resulterer også i større mengder god kraft som kan fryses ned så du har hjemmelaget kraft til flere anledninger:) Veiledning til denne oppskriften har jeg fra aperitif.no og 80dager.no med mine egne små tillegg.  

Lykke til;)

IMG_9031

Ingredienser:

ca. 1,2 kg bein, sener, fett, brusk, kjøttrester

2 store gulrøtter (eller 3 små)

1 løk

1/4 kål

1/4 kålrot

1 hel hvitløk – løsnes fra hverandre, men feddene trengs ikke å skrelles

Kaldt vann – alt i kjelen skal dekkes av vannet!

Fremgangsmåte:

1. Finn fram ingrediensene.

 IMG_8990

2. Brun kjøtt og bein om du ønsker mørk kraft, eller la være for lys kraft.

3. Kutt opp grønnsaker i grove biter – skall trengs ikke fjernes på annet enn løk – og ha kjøttrester, bein, brusk o.s.v. i.

IMG_8994IMG_8999IMG_9000IMG_9007IMG_9009IMG_9005IMG_9013

4. Det er viktig at du bruker kaldt vann over grønnsaksbitene og kjøttet/beinet når det kokes opp for at mest mulig smak fra kjøtt, bein o.l. skal komme ut. Bruk nok kalt vann til at alt i kjelen dekkes (Væsken skal senere reduseres til halvparten av mengden).

 IMG_9021 IMG_9024

5. Når det koker skrur du ned varmen så det putrer under lokk. La det putre i ca. 4-5 timer.

IMG_9025

6. Når koketiden er over, helles kraften over i en annen kjele gjennom en sil så grønnsakene og bena tas ut.

IMG_9026  IMG_9028 IMG_9029 IMG_9030

7. Varm opp kraften igjen og kok så du reduser den til halvparten av mengden.

IMG_9032 IMG_9033 IMG_9035

8. Kraften kan fryses og er ypperlig til gryteretter, viltgryter, supper, helsteking av fugl og kjøtt o.s.v. Settes den i kjøleskapet får den gelé-konsistens og smelter når den varmes opp. Når kraften blir kald stivner fettet på toppen. Dette må tas bort for at kraften skal holde seg lenger, og det gjør kraften sunnere;)

IMG_9036  IMG_9038

Reklamer

2 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s