Denne suppen er beregnet på lammekjøttrester etter fårikål, lammelår, lammestek o.s.v. Suppen er sunn, smakfull, metter og varmer – kort sagt en god høstmiddag eller lunsj! Jeg har brukt hjemmelaget lammekraft med vann, men man kan også bruke kjøttbuljong. Den blir selvfølgelig best med egen lammekraft (oppskrift her). Ikke kast noe etter lammemiddager – bein kan brukes til kraft, og kjøtt til suppe.
Denne suppen er GOD😉 Anbefaler å teste den ut:)
Lammesuppe med rotgrønnsaker
Ingredienser:
1 løk
3 ts hvitløkspulver
2 ts tørket estragonkrydder
Totalt 2 L væske:
hvorav ca. 12 dl er lammekraft og 8 dl er vann (Oppskrift på egen lammekraft her).
eller
ca. 5 kjøttbuljongterninger på 2 L vann
1 ss sukker (evt. stevia for sunnere alternativ)
frisk timian (uten stilk)
1 søtpotet
1 sellerirot
2 gulrøtter
1 purre
salt (bruker du buljong trengs ikke så mye salt, men bruker du utsalget kraft, trengs ganske mye).
nykvernet pepper
ca. 250 g lammekjøtt uten ben og fett (f. eks. rester fra lammelår eller fårikål middag).
Fremgangsmåte:
1. Finn fram ingrediensene.
2. Grovhakk 1 løk og brun i en kjele med litt olje, 2 ts tørket estragon og 3 ts hvitløkspulver. (Ha i litt kraft hvis det brenner seg).
3. Ha over totalt 2 L væske:
hvorav ca. 12 dl er lammekraft og 8 dl er vann (Oppskrift på egen lammekraft her).
eller
ca. 5 kjøttbuljongterninger på 2 L vann
Smak deg fram med salt og pepper (Evt. spe ut med litt ekstra vann om du synes det trengs).
4. Ha i 1 ss sukker og revet frisk timian (uten stilk).
4. Vask, skrell og kutt opp 1 søtpotet i staver…
5. …1 sellerirot i biter…
6. …2 gulrøtter i små terninger…
7. …og 1 purre i ringer.
8. Legg søtpotet- og sellerirotbitene, gulrøttene og purren tilside.
9. Rens lammekjøttet for fett og bein og kutt opp i biter. Bruk ca. 250 g lammekjøtt uten ben og fett (f. eks. rester fra lammelår eller fårikål middag).
Med ferdig tilberedte fårikål- eller lammelårrester, holder det å ha kjøttet i suppen de siste 10 min. av koketiden sammen med purre og gulrøtter.
10. Sellerirotbitene og søtpotetstavene skal koke under lokk i ca. 20 min. til mørt.
11. Ha gulrotbitene, purren, de ferdige lammekjøttrestene og litt mer frisk timian (uten stilk) over de siste 10 min av koketiden.
12. Smak til med salt og pepper og dryss litt revet timian på toppen.
13. Serveres varm.
Kategorier:Lam,Middag,Norsk mat,Sunt og godt,Supper og gryter
Hei! Hvor lenge må kjøttet koke i suppa når det er rått? Bør det evt stekes noe først? 🙂
Hei Eva. Jeg lager suppen med rester fra andre lammemiddager hvor kjøttet allerede er tilberedt, men det skal gå fint å tilberede den med rått kjøtt også. Da ville jeg kokt den i ca. 2 timer for et mørt og godt resultat og tilsatt grønnsakene de siste 20 min. Med rått kjøtt vil du også få en god kraft i suppen. Om du synes det er nødvendig, kan du tilsette litt annen lammekraft eller kjøttbuljong mot slutten av koketiden. Håper dette var til hjelp. Lykke til:)