Eltefritt spelt-grytebrød med solsikkekjerner

IMG_3289

Dette er et brød som passer vel så bra til middag som til frokost eller på matpakka. Det er høyt, saftig og luftig med en gyllen, smakfull og sprø skorpe. Brødet har også ekstra god smak fra de ristede solsikkekjernene som både er i brødet og på toppen av skorpen. Anbefaler å teste ut oppskriften under!!! Det tar litt tid med selve hevingen, men når brødet er ferdig vil du smake at det så utrolig verdt det!

Eltefritt spelt-grytebrød med solsikkekjerner

IMG_3310

Ingredienser:

75 g sammalt speltmel

300 g siktet speltmel

225 g hvetemel

150 g ristede solsikkekjerner + solsikkekjerner til toppen

1/2 ts blå tørrgjær

1 ts maldonsalt

1 ss akasiehonning

6 dl kaldt vann

Fremgangsmåte:

1. Finn fram ingrediensene + sammalt speltmel.

IMG_3214

2. Legg solsikkekjernene på et bakepapirkledd stekebrett og rist solsikkekjernene på 200 grader i ca. 5-8 min. varmluft. til det lukter godt og de får litt farge. Ta ut og avkjøl.

IMG_3208 IMG_3216

3. Bland det tørre.

IMG_3202 IMG_3209 IMG_3210 IMG_3211 IMG_3218 IMG_3219

4. Bland ut honningen med vannet og hell over med det tørre. Deigen skal være fuktig og klissete.

IMG_3212 IMG_3213 IMG_3221 IMG_3223 IMG_3224 IMG_3226

5. Bland godt og strø litt mel over deigen. Dekk med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og sett til heving til deigen dobler seg i størrelse (ca. 10-12 timer).

IMG_3228

6. Ha mel på en benkeplate og hell deigen over.

IMG_3229 IMG_3232IMG_3234 IMG_3235 IMG_3236

7. Strekk deigen forsiktig ut til en firkant og brett hjørnene inn til en liten pakke.

IMG_3237 IMG_3239 IMG_3240 IMG_3241 IMG_3242

8. Brett langsiden inn en del ganger så du får strukket deigen og deigen får strammet seg litt opp. Form deigen til en ball til slutt.

IMG_3243 IMG_3244 IMG_3245 IMG_3246 IMG_3247

8. Når deigen har strammet seg litt opp legger du den tilbake i bollen til etterheving i 2-4 timer. Deigen skal omtrent dobles og i størrelse og danne luftbobler som gjør brødet høyt og luftig.

IMG_3249  IMG_3254 IMG_3260  IMG_3265

9. Forvarm en støpejernsgryte på 250 grader i 15 min. Ta ut og smør med olje, men husk st den er veldig varm så du ikke brenner deg! Dryss noen solsikkekjerner i bunnen av gryten. Legg deigen over i støpejernsgryten. Strø litt maldonsalt på toppen og litt solsikkekjerner.

IMG_3266 IMG_3269 IMG_3271 IMG_3272 IMG_3274 IMG_3276 IMG_3277 IMG_3279

10. Sett jerngryten tilbake i den varme ovnen med lokk og la brødet stekes i 30-35 min. på 230 grader celsius, varmluft. Ta deretter av lokket og stek videre uten lokk i 15 min. La brødet steke til det blir gyllenbrunt og du hører en hul lyd når du banker på det. Da er det ferdig.

IMG_3280 IMG_3281 IMG_3284 IMG_3285

11. Ta brødet ut av gryta og avkjøl på rist før du skjærer i det for at brødet skal holde seg saftigheten lengst mulig.

IMG_3286  IMG_3291 IMG_3297 IMG_3304  IMG_3308 IMG_3310

5 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s