Dette er et brød som passer vel så bra til middag som til frokost eller på matpakka. Det er høyt, saftig og luftig med en gyllen, smakfull og sprø skorpe. Brødet har også ekstra god smak fra de ristede solsikkekjernene som både er i brødet og på toppen av skorpen. Anbefaler å teste ut oppskriften under!!! Det tar litt tid med selve hevingen, men når brødet er ferdig vil du smake at det så utrolig verdt det!
Eltefritt spelt-grytebrød med solsikkekjerner
Ingredienser:
75 g sammalt speltmel
300 g siktet speltmel
225 g hvetemel
150 g ristede solsikkekjerner + solsikkekjerner til toppen
1/2 ts blå tørrgjær
1 ts maldonsalt
1 ss akasiehonning
6 dl kaldt vann
Fremgangsmåte:
1. Finn fram ingrediensene + sammalt speltmel.
2. Legg solsikkekjernene på et bakepapirkledd stekebrett og rist solsikkekjernene på 200 grader i ca. 5-8 min. varmluft. til det lukter godt og de får litt farge. Ta ut og avkjøl.
3. Bland det tørre.
4. Bland ut honningen med vannet og hell over med det tørre. Deigen skal være fuktig og klissete.
5. Bland godt og strø litt mel over deigen. Dekk med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og sett til heving til deigen dobler seg i størrelse (ca. 10-12 timer).
6. Ha mel på en benkeplate og hell deigen over.
7. Strekk deigen forsiktig ut til en firkant og brett hjørnene inn til en liten pakke.
8. Brett langsiden inn en del ganger så du får strukket deigen og deigen får strammet seg litt opp. Form deigen til en ball til slutt.
8. Når deigen har strammet seg litt opp legger du den tilbake i bollen til etterheving i 2-4 timer. Deigen skal omtrent dobles og i størrelse og danne luftbobler som gjør brødet høyt og luftig.
9. Forvarm en støpejernsgryte på 250 grader i 15 min. Ta ut og smør med olje, men husk st den er veldig varm så du ikke brenner deg! Dryss noen solsikkekjerner i bunnen av gryten. Legg deigen over i støpejernsgryten. Strø litt maldonsalt på toppen og litt solsikkekjerner.
10. Sett jerngryten tilbake i den varme ovnen med lokk og la brødet stekes i 30-35 min. på 230 grader celsius, varmluft. Ta deretter av lokket og stek videre uten lokk i 15 min. La brødet steke til det blir gyllenbrunt og du hører en hul lyd når du banker på det. Da er det ferdig.
11. Ta brødet ut av gryta og avkjøl på rist før du skjærer i det for at brødet skal holde seg saftigheten lengst mulig.
Kategorier:Brød,Frokost/ kveldsmat,Lunsj,Middag
5 svar »