Saftig og mørt marokkansk-inspirert lammelår med tilbehør, langtidsstekt

IMG_1934

Saftig og mørt marokkansk-inspirert lammelår med tilbehør, langtidsstekt

Her kommer enda en utrolig god oppskrift på langtidsstekt lammelår. Smakene på dette lammelåret er en forandring fra den andre oppskriften jeg har på klassisk, langtidsstekt lammelår med rosemarin, timian og rotgrønnsaker. (Oppskrift på klassisk, langtidsstekt lammelår her og langtidsstekt lammestek her). Jeg er veldig glad i den klassiske varianten, men denne gangen ønsket jeg å gjøre en annen vri. Derfor satt mannen min og jeg igang med å lage denne marokkans-inspirerte versjonen på hyttetur i helgen. Det tar litt tid å tilberede, men det er SÅ verdt det! Vi satt lammelåret i ovnen etter frokost, gikk en fin fjelltur og kom tilbake, satt inn tilbehøret, slappet av og ventet mens den deilige lukten fylte hytta. Den marokkansk-inspirerte marinaden gjorde seg veldig godt på lammelåret og tilbehøret. Ved å langtidssteke lammelåret blir det ekstremt saftig og mørt og smelter nesten i munn. Med god planlegging er dette en vinneroppskrift og en festmiddag! Anbefaler på det sterkeste å teste den ut;)

IMG_1931IMG_2200

Ingredienser:

1 lammelår (her:2,8 kg)

ca. 12 hvitløksfedd (til å stikke inn i lammelåret)

2 bokser hermetiske kikerter (hell av væsken og skyll i kalt vann)

1 boks cherrytomater

2 tomater

8 små poteter – skrelt og delt i båter

2 rødløk

1 gul løk

Krydderblanding/ Marinade:

(lag mengden under to ganger – én mengde av oppskrift under til lammelåret og én til å ha over tilbehøret).

1 ts ingefærpulver

4 ts hvitløkspulver

4 ts maldonsalt

0.5-1 ts kajennepepper

3 ss spisskummin

2 ts kanel

4 ss sitronsaft

6 ss akasiehonning

4 ss tomatpuré

1 dl balsamicoeddik

3 kjøttbuljongterninger

1.5 L vann

1 oppskrift på hvitløksrømmedressing (oppskrift her)

Fremgangsmåte:

1.Finn fram ingrediensene.

IMG_1827 IMG_1831

2. Tin lammelåret i kjøleskap – tar ofte noen dager.

IMG_1832

3. Fjern den ytterste hoftedelen for at lammelåret lettere skal kunne kuttes i pene skiver når det er ferdig. Fjern den ytterste delen ved å la en spiss kniv kutte langsmed benet gjennom sener, fett og kjøtt til man kommer til lårbeinet. Gjør dette på begge sider av lårbenet til du til slutt kan brekke hoftedelen helt av. Hoftedelen kan tilberedes på samme måte som låret ved siden av og kjøttet på denne er god i suppr og gryter også:) (Om ønskelig kan man trimme av kjøtt/fett og sener helt nederst på lammelåret og få et håndtak. Dette er for estetiske grunner og er helt valgfritt).

IMG_8582 IMG_1837 IMG_1844 IMG_1848 IMG_1863 IMG_1864

4. Lag små snitter i lammelåret og stikk inn hele, skrelte hvitløksfedd.

IMG_1896

5. Lag krydder og marinadeblandingen og gni dette på lammet på begge sider og foran på kjøttet.

IMG_1897 IMG_1905

IMG_1917 IMG_1921

6. Løs opp de 3 buljongterningene i 1.5 liter kokende vann, hell i en dyp, ildfast form og sett nederst i ovnen.

IMG_1925 IMG_1927

7. Forvarm ovnen til 300 grader celsius (eller på det varmeste du kan), varmluft og grill-funksjon. Dette er for å grille overflaten litt. Her er det viktig å passe på så lammet ikke brenner seg. Marinaden vil karamelisere seg og få en svart farge, uten at dette vil smake brent senere.

IMG_1929 IMG_1931

8. Sett inn steketermometer på lammelårets tykkeste del (pass på at den ikke treffer benet).

IMG_2133

9. Grill lammelåret i ca. 7-8 min på høy varme (300 grader celsius). Ta deretter lammelåret ut og sett ned ovnstemperaturen til 70 grader celsius, varmluft.

IMG_1934

10. Når temperaturen har sunket til 70 grader settes lammelåret tilbake inn i ovnen. Nå vil lammelåret så og si tilberede seg selv de neste timene og bli supermørt og godt!

11. Lag tilbehøret og marinade og bland med tilbehøret. Ha tilbehøret opp i buljongvannet ca. 3-4 timer inn i lammelårets steketid.

 IMG_1960 IMG_2094

12. Hvor lenge lammet skal steke kommer an på hvor stort det er, men så lenge du steker på lav varme og følger med på steketermometeret til det når den kjernetemperaturen du ønsker – kjernetemperatur mellom 65 og 76 grader celcius, skal det bli saftig, mørt og godt. I mitt tilfelle stekte jeg det til kjernetemperatur på mellom 65 og 70 grader (medium) i ca. 7 timer. (De siste min. satt jeg opp varmen noe. Pass veldig godt på temperatur på steketermometeret hvis du setter opp varmen mot slutten). Om du synes lammelåret blir for mye stekt på overflaten, kan du legge litt aluminiumsfolie lett over for å beskytte overflaten. Ellers vil det få en svart farge pga. honningen i marinaden uten at dette betyr at det vil smake brent).

13. Tilbehøret kan settes inn i ovnen ca. 3-4 timer inn i steketiden i og med at temperaturen er så lav. Her har jeg lagt dem i buljongvannet istedenfor å bruke olje.

IMG_2103 IMG_2118  IMG_2139

14. Når lammet er ferdig, har jeg stekt tilbehøret på høy varme i ovnen i ca. 20-30 min. til mens lammelåret hviler.

IMG_2158

15. La kjøttet hvile litt før du skjærer i det.

IMG_2171  IMG_2179

16. Lag hvitløksrømmedressingen.

IMG_8219

17. Skjær opp kjøttet i skiver og server. Om du ønsker passer det også bra med couscous til.

IMG_2195 IMG_2200  IMG_2205   IMG_2212  IMG_2211

Er du glad i lam, så test ut disse oppskriftene også:
Klassisk lammelår
Langtidsstekt lammestek
Greskinspirert lammelår
Rødvinsbraisert lammeskank
Lammeribbe

Reklamer

15 replies »

  1. Holder på å lage marokkansk lammelår nå, og gleder meg :-), men gav opp å ha stekebrettet med buljongvann inne i stekeovnen da den skulle opp i 300 grader for å forgrille låret. Virket som det tok lengre tid for ovnene å komme opp i temp. og over halvparten av vannet dampet bort naturlig nok.. Så tok ut vannet. Etter oppskriften ser det ut som vannet skal være i ovnen når låret grilles, men stemmer det egentlig? Vil tro grillingen går bedre uten dampen også.. i hvert fall gikk det veldig greit for meg da.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s