Eltefritt gresskarbrød med krydder, gresskarfrø og havsalt

IMG_2336

Eltefritt gresskarbrød med krydder, gresskarfrø og havsalt

På høsten er det mye god mat som vi nyter til det fulle – alt fra lam, gryter, supper, rotgrønnsaker, sopp, bær, epler og mye annet godt. Èn ting som kanskje ikke er så vanlig i Norge enda, men som ofte forbindes med høsten er gresskar. Dette brødet er lagd med hjemmelaget gresskarpuré og litt krydder som en spennende liten vri til vanlig brød. Hvorfor bruke gresskar lurer du kanskje på?

Gresskar-smaken er ikke så fremtredende i brødet, men den er med på å gjøre brødet saftig og godt. Krydrene gir en god og innbydende duft og god smak. Brødet kan spises med pålegg som normalt. 

IMG_2268

Ingredienser:

500 g hvetemel

150 g sammalt speltmel, grov

1/2 ts blå tørrgjær

7 dl gresskarpuré (se her for hvordan du lager dette)

5 dl kalt vann

2 ss akasiehonning

1/2 ts muskattnøtt (nutmeg)

1 ts kanel

1/2 ts ingefærpulver

1/4 ts nellikpulver

1 ts maldonsalt

Fremgangsmåte:

1.Finn fram ingrediensene.

IMG_2142

2. Lag gresskarpuréen og avkjøl helt. (Oppskrift under oppskriften på pumpkin pie her)

IMG_9816

3. Bland alt det tørre.

IMG_2148

4. Rør ut honningen i 2 dl kalt vann og ha væsken i med det tørre sammen med gresskarpuréen.

IMG_2150 

5. Dekk bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og sett til heving i ca. 10-12 timer (jeg gjorde det over natten) til deigen dobler seg i størrelse. Den lange hevetiden skaper glutennettverk som gir et luftig brød.

IMG_2162 IMG_2154 IMG_2155 IMG_2216

6. Når hevetiden er over, har du mye mel på benkeplaten og legger deigen over. Dryss litt mel på toppen av deigen også og dra deigen ut til en firkant. Brett hjørnene inn til en liten pakke.

IMG_2222IMG_3033 IMG_3035 IMG_3036 IMG_3038 IMG_3039 IMG_3040

7. Brett langsiden av deigen inn over den andre halvdelen noen ganger til deigen strammer seg opp noe. Ved å brette deigen vil brødet vokse seg stort og luftig i ovnen.

IMG_3043 IMG_3044 IMG_3045

8. Legg brødet i en smurt eller bakepapirkledd brødform og sett til etterheving i ca. 2-4 timer til deigen omtrent dobler seg i størrelse.
IMG_2225IMG_2228 

9. Strø over maldonsalt og gresskarfrø.

IMG_2230 IMG_2234  IMG_2239 IMG_2242

10. Stek brødet på varmluft, 200 grader celsius i 45 min. Ta så brødet ut av formen og stek det med undersiden opp i ca. 10 min til.

IMG_2245 IMG_2256 IMG_2262 IMG_2267

11. Brødet er ferdig når det kommer en hul lyd når du banker på det på undersiden. La brødet hvile på benken en stund før du skjærer det opp for å beholde saftigheten i det lengst mulig. Server med eller uten pålegg.

IMG_2340IMG_2286  IMG_2336 IMG_2338

Reklamer

4 svar »

    • Hei Kristel. Beklager sen tilbakemelding. Ta ut innmaten (minus frø) fra et gresskar på litt under 5 kg, men du vil ikke trenge alt fra denne, så et mindre gresskar vil også kunne fungere fint. Lag puréen ved å koke innmaten i gresskaret (minus frø), hell av vannet og lag puré. Det som blir til overs kan fryses ned, så er det klart til neste gang:) Brødformen har jeg dessverre ikke målene på akkurat her jeg er nå, men brødet skal rekke til litt under kanten på brødformer så det har plass til å stige litt til under etterhevingen og i ovnen. Håper det ordnet seg. Takk for spørsmål!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s