Langtidsstekt, mør oksestek med peppersaus og fløtegratinerte poteter

IMG_3234

Her har du oppskrift på perfekt gjestemiddag eller søndagsmiddag. Maten er enkel å tilberede, smaker veldig godt og metter mange. Informasjon på kjernetemperatur for oksestek har jeg hentet fra matprat.no. Ved å langtidssteke kjøttet blir det utrolig mørt og godt. Ønsker du andre tilbehør, så ta en titt på menyen på siden min under kategorien ‘Tilbehør’ for mye godt;)

6-8 porsjoner

Ingredienser:

1 oksestek ( ca. 2 kg)

2 kjøttbuljongterninger

4 dl vann

1 oppskrift på peppersaus (se her)

1 oppskrift fløtegratinerte poteter (se her)

Fremgangsmåte:

1.Finn fram ingrediensene.

IMG_3175

2. Tin oksesteken noen dager i forveien.

3. Forvarm ovnen til 250 grader celsius.

4. Løs opp 2 kjøttbuljongterning i 4 dl vann og ha i et dypt stekebrett eller ildfast form som er stor nok til å dekke rundt steken og fange opp kraft. Sett inn nederst i den varme ovnen i 10-15 min. før du setter inn steken. (Dette kan brukes i sausen og de fløtegratinerte potetene senere).

IMG_3176 IMG_3177 IMG_3180

5. Krydre oksesteken lett på begge sider med salt, nykvernet pepper og frisk timian (uten stilk). (Om du ønsker å marinere oksesteken på forhånd finner du oppskriften på en god timianmarinade her).

IMG_3179 IMG_3184 IMG_3188

6. Legg oksesteken på en rist og sett den inn på varmluft-og grill funksjjon i ca. 7-10 min. til den får en fin grillskorpe på toppen Ta den så ut av ovnen og sett ned temperaturen til 80 grader celsius, varmluft.

IMG_3196 IMG_3198

7. Når temperaturen i ovnen har sunket, setter du et steketermometer inn i stekens tykkeste del og setter tilbake på varmluftsfunksjon. Nå skal steken tilbake i ovnen.

IMG_3200 IMG_3202

8. Steken skal nå stå i ovnen og gradvis mørne seg til den når en kjernetemperatur på mellom 65-70 grader celsius – alt ettersom hvor mye du ønsker den stekt. Jeg steker min til medium her. dvs. mellom 65 og 68 grader celius. (Dette tar ca. 4-5 timer med langtidssteking. Langtidsstekingen gir deg mest mulig mørt resultat).

IMG_3228 IMG_3231 IMG_3233 IMG_3244

9. Mot slutten av steketiden skrur jeg opp temperaturen og freser kjøttet litt på grillfunksjon. Om du gjør dette er det veldig viktig at du passer nøye på temperaturen på steketermometeret så ikke kjøttet blir for mye stekt. Husk at temperaturen ofte stiger noe etter at kjøttet er tatt ut av ovnen. Når kjøttet når ønsket kjernetemperatur tar du det ut av ovnen og lar den hvile noen minutter på benken før du skjærer i det.

IMG_3219

10. Mens kjøttet tilberedes lager du de fløtegratinerte potetene og peppersausen. Bruk om ønskelig 1 dl av buljongvannet/kraften i den ildfaste formen når du lager de fløtegratinerte potetene (som ertsatning for 1 kjøttbuljongterning løst opp i 1 dl vann) og 2 dl av buljongvannet/kraften i peppersausen som erstatning for 1 kjøttbuljonterning på 2 dl vann. (Oppskrift her og her).

IMG_3243 IMG_8875 IMG_3223 
God middag!

IMG_3250  IMG_3256 IMG_3248

Advertisements

16 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s