Lammestek, langtidsstekt

IMG_1955

Påsken er rett rundt hjørnet og lam står på menyen hos mange. Her er oppskriften på en deilig lammestek som garantert gir deg vann i munn og et fantastisk mørt resultat! (og fornøyde middagsgjester).  
I påsken minnes vi Jesus som døde for alle mennesker for å gjenforene oss med Gud, tilgi oss ting vi gjør feil og gi oss håp og visshet om et liv etter døden. I Bibelen finner vi bakgrunnen til hvorfor mange spiser lam i påsken. Lammet er et symbol på Jesus og at han døde så vi kan få leve! Det er gode nyheter!!! Og den beste nyheten er at han stod opp fra de døde og lever i dag! Hva vil det si? Jo, at vi har muligheten til å velge å tro på Jesus og ha en personlig relasjon med ham. Så la oss være takknemlige og gode mot hverandre og bruke litt av påsken til å tenke over hvem og hva vi feirer og hva som gir livet mening! Å tro på Jesus gir livet mening for meg og er det beste valget jeg noen gang har tatt. Har du ikke gitt Jesus en sjanse enda, så gjør det! Du har ingen ting å tape:)  

ca. 6 porsjoner

Ingredienser:

2.2 kg lammestek
1 neve frisk timian
3 store stilker frisk rosmarin
5 hele hvitløksfedd + litt rosmarin til å stikke inn i kjøttet
2 ts hvitløkspulver
nykvernet pepper
maldonsalt

3 kjøttbuljongterninger
1 L vann

Tilbehør: 

Peppersaus (oppskrift her)

1 søtpotet
4 gulrøtter
olivenolje
nykvernet pepper
maldonsalt
hvitløkspulver
rosmarin

Stek i ovn til møre på ca. 200-250 grader celcius

Fremgangsmåte:

1.Finn fram ingrediensene.

IMG_1784 kopi

2. Løs opp 3 kjøttbuljongterninger i 1 L vann og ha i en dyp langpanne. Forvarm ovnen til 300 grader celcius og sett buljongvannet inn nederst i ovnen.

3. Fjern stilk fra timian og rosmarin og finhakk. Bland i 2 ts hvitløkpulver, litt maldonsalt og nykvernet pepper. Skrell 5 hvitløksfedd og del i to eller tre så du får mindre biter som kan stikkes inn i kjøttet (ikke for små).

4. Bruk en skarp kniv til å snitte små hull i lammesteken. Stikk inn hvitløksfeddbitene og en liten bunt rosmarin her og der.

5. Gni den finhakkede blandingen rundt hele steken (over, under og sidene) og plasser steken på en rist.

IMG_1837 kopi

6.  Sett steken i ovnen over buljongvannet på 300 grader celcius i ca. 6-7 min på varmluft og grillfunksjon så den får en fin stekeskorpe. Ovner kan gi litt ulik steking, så det viktigste er å passe godt på underveis i grill-prosessen. Rosmarinblandingen kan fort bli litt brent. Det går bra så lenge steken ikke brenner seg. Ta så steken ut av ovnen.

IMG_1844 kopiIMG_1856 kopi

7. Sett inn et steketermometer i stekens tykkeste kjøttdel (for riktig måling av kjernetemperatur må termometeret ikke treffe benet).

IMG_1865

8. Skru ned ovnstemperaturen til 70 grader celcius og langtidsstekt lammelåret til ønsket kjernetemperatur: mellom 65 og 76 grader celcius.
Jeg steker den her til ca. 70 grader celcius for en medium/well done stekt stek. (Tar ca. 6-7 timer (pluss/minus)).

IMG_1870 kopi

9. Mot slutten av steketiden, setter jeg opp temperaturen for å fremskynde prosessen noe. Da er det VELDIG viktig å følge nøye med på steketermometeret så kjernetemperaturen blir riktig. Husk at når ovnstemperaturen er høyere, vil temperaturen på kjøttet som regel stiger litt etter steken er tatt ut av ovnen.

IMG_1900

10. Mens steken godgjør seg i ovnen lager du tilbehøret så alt er klart til servering. Det som er igjen av væske i den dype langpannen kan brukes som kraft til saus, men smak at den ikke er for salt først).  La steken hvile i ca. 10-15 min. på benken før du skjærer i den for å beholde den saftigst mulig.

Er du glad i lam, så test ut disse oppskriftene også:
Klassisk lammelår
Marokkanskinspirert lammelår
Greskinspirert lammelår
Rødvinsbraisert lammeskank

God middag og god påske!!!

Reklamer

8 replies »

  1. Dette så veldig godt ut. Hvor får man kjøpt denne lammesteken ? Har ikke sett det i butikkene her jeg bor. Ellers hadde jeg bare lyst å si at det er en veldig fin blogg du har – gleder med hver mandag for å se hva som er i ukemenyen. Mvh Nina

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s