Rødvinsbraisert lammeskank med søtpotetmos

Dette er fancy kosemat som smaker nydelig og blir mørt og godt. Mange spiser pinnekjøtt til jul og lam passer godt i høytiden. Men hva skal man spise i romjulsdagene? Hva med å lage deilige lammeskanker?

1 lammeskank per persjon

Ingredienser: 

1.4 kg lammeskanker – her 3 stk.

Krydring til lammeskankene:
En neve frisk timian (fjern stilker), finhakkes
To rosmarinkvaster (fjern stilker), finhakkes
2 hvitløksfedd, finhakkes
1 ss sennep
Salt og nykvernet pepper

Stek lammeskankene i litt olje

Saus som skankene skal braiseres i:
3 dl rødvin
2 kjøttbuljongterning på 4 dl vann
10 sjalottløk
3 hvitløksfedd (ca. 15 g)
2 stilker frisk rosmarin (has hele i sausen)
1 neve timian (has i sausen uten stilker)
2 ss smør
3 ts tomatpuré
2 ts sennep

Fremgangsmåte:

1.Finn fram ingrediensene.

2. Sett lammeskankene ut av kjøleskapet. Trim endene ved å skjære rundt benet øverst ca. 2-3 cm ned. Skrap kjøttet bort fra benet med en kniv og bruk evt. saks til sener. (Kjøttet som fjernes kan også has i gryten)

3. Lag krydderblandingen til lammeskankene. Fjern stilkene fra en neve timian og to kvaster rosmarin. Finhakk urtene og 2 hvitløksfedd. Bland med 1 ss sennep, salt og pepper.

4. Dekk alle sider inkl. undersiden av lammeskankene med blandingen.

5. Brun skankene i en panne/kjele med litt olje til de får en fin farge på alle sider. Ta ut og legg til side. Ha 3 dl rødvin i kjelen og skrap løs det som har festet seg i bunnen så det blander seg i sausen (viktig at det har en bruntoning og ikke er svartbrent). Kok i noen min. til all alkohol har fordampet – det er rødvinssmaken vi er ute etter. Hell i en skål og sett til side til senere.

6. Løs opp 2 kjøttbuljongterning på 4 dl vann. Fjern skall og del 10 sjalottløk og 3 hvitløksfedd opp i røffe biter. Stek dette med 2 hele rosmarinkvaster og 1 neve timian (uten stilker) i 2 ss smør.

7. Ha over buljongvannet og skrap løs det brune som har festet seg i bunnen av gryten. Det er godt i sausen. Tilsett 3 ts tomatpuré, 2 ts sennep og rødvinen. Væsken skal dekke ca. 1/3 av skankene. Sett på lokk og la det stå og putre (braisere) på svak varme med lokk i ca. 3 timer til kjøttet er så mørt at det løsner fra benet. Vend forsiktig på dem underveis. (Unngå gjerne at benet går ned i sausen for estetiske grunner).

8. Når skankene nærmer seg å være ferdig, lager du en enkel søtpotetmos (Oppskrift under).

9. Ha søtpotetmos på en tallerken og plasser en lammeskank over. Hell litt saus over skanken og dander med litt frisk timian.

Da gjenstår det bare å nyte et smakfullt måltid!

Søtpotetmos

3 søtpoteter
litt H-melk
Salt og pepper

Fremgangsmåte:

1.Skrell søtpotetene og del dem opp i mindre skiver/biter (da trenger de kortere koketid). Kok til møre (ca. 20 min – kommer an på størrelsen på bitene). Sjekk at de er ferdige ved å stikke en gaffel i en av dem. Går den rett igjennom uten motstand er søtpoteten ferdig kokt. Hell av vann.

2. Spe med H-melk til ønsket konsistens og krydre med salt og pepper.

 

Test ut andre oppskrifter jeg har på lam:
Klassisk lammelår
Marokkanskinspirert lammelår
Langtidsstekt lammestek
Greskinspirert lammelår
Rødvinsbraisert lammeskank

 

1 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s