Eltefritt hvetebrød med gresskarfrø

Eltefritt brød lages med lite gjær og hever over lengre tid. Som navnet tilsier trenger man ikke å elte det, så det er med andre ord bare å røre ingrediensene sammen og vente. Mens brødet hever kan man gjøre andre ting.
I denne oppskriften har jeg brukt helkorn og frø som jeg har mykgjort i vann i forkant, og jeg bretter brødet noen få ganger etter første heving for å få et luftigere og høyere resultat. Den lange hevetiden gjør at brødet får mer smak og ved å steke brødet i en jerngryte får man også en veldig god og sprø stekeskorpe.

Ingredienser:
300g siktet hvetemel
150 g sammalt hvete, grov
150 g helkorn hvete
2 ts tørrgjær
100 g gresskarkjerner
1 ts maldonsalt
5,5 dl vann (fra skoldingen)
1 ss flytende honning

Fremgangsmåte:

1.Finn frem ingrediensene.

2. Mål opp helkorn og gresskarkjerner. Kok opp vann og hell over. Valgfri mengde vann, men 5,5 dl av dette skal brukes i brødet senere.  La det stå og mykne opp i vannet i ca. 1 time. Dette kalles skolding. Smak på et helkorn etter en time for å sjekke at den ikke er for hard – bittelitt tyggemotstand er greit. 5,5 dl av væsken skal brukes i brødet, så pass på å beholde det når væsken siles av.

3. Ha de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Bland ut 1 ss flytende honning i 5,5 dl av vannet fra skoldingen til dette løses opp. Ha de skåldede frøene og  helkornene i med det tørre og hell væsken over til slutt. Rør sammen til en klissete deig. Dekk med plastfolie og sett til heving i ca. 3 timer til den dobler seg i størrelse.

4. Nå skal deigen brettes for å få et høyt og luftig brød. Deigen er klissete, så ha mye mel på benken og legg deigen utover. Strø mel over deigen og på hendene dine. Samle sammen deigen til en firkant og ved hjelp av en stekespade, brett hvert hjørne inn mot midten. Form så deigen til et avlangt rektangel og brett den ene siden over den andre. Gjenta dette 2-3 ganger hvor deigen strekkes i lengde begge veier.

5. Etterhev deigen i ca. 2 timer.

6. Forvarm ovnen til 250 grader, varmluft og sett en støpejernsgryte og lokk inn i ovnen i 15 min. så det varmes godt opp. (Ikke sett lokket på som på bildet, men legg det ved siden av). Ta gryten ut og smør innsiden forsiktig med olje ved hjelp av et kjøkkenpapir.
OBS: Gryten er glovarm, så pass på så du ikke brenner deg!

7. Strø litt maldonsalt og noen gresskarkjerner i bunnen av formen og hell brøddeigen i. Strø litt havsalt og gresskarkjerner over toppen og sett på lokket. Brødet skal stekes på 230 grader, varmluft i ca. 40 min. Ta så av lokket og stek videre i 25 min.

8. Avkjøl brødet på en rist og pakk inn i et kjøkkenhåndkle når den er avkjølt. Skjærer man i brødet med en gang vil mye væske fordampe og brødet bli tørt.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s