Langtidsstekt lammelår, greskinspirert

Det møreste kjøttet jeg noen gang har spist er fra langtidsstekt lammelår. Ved hjelp av forklarende bilder skal alle kunne få til å lage det med godt resultat. Mens lammelåret mørner seg i ovnen kan man gjøre andre ting. 

For to år siden var mannen min og jeg i Hellas. Der er lam mye spist og oregano et populært innslag i maten. Jeg ønsket derfor å lage min variant av et greskinspirert lammelår. For enkelthets skyld har jeg kun hvitløk, frisk oregano, litt olje, salt og pepper i krydderblandingen og henter inn gresk inspirasjon også med en frisk gresk salat og ovnsbakte poteter og gulrøtter på siden.

Middagen ble en fest hos oss og slo godt an hos middagsgjestene. Her er oppskriften hvis du vil prøve deg du også:)

ca. 6-8 porsjoner

Ingredienser:
ca. 3,5 kg lammelår
Frisk oregano krydderurte (fjern stilker)
ca. 13 middels store hvitløksfedd
1 ss olje
salt og pepper

4 kjøttbuljongterninger på 1,5 L vann

Ovnsbakte grønnsaker:
5 store gulrøtter
3 store løk
7 store poteter
litt frisk oregano
salt og pepper

Gresk salat:
Oppskrift her

Fremgangsmåte:

1.Finn frem ingrediensene.

2. Skjær bort det øverste stykket (hoftebeinet) på lammelåret, så du står igjen med kun låret og lårbenet. Dette er for å enklere kunne skjære det i skiver når det er ferdig.

a. Fjern den ytterste delen ved å la en spiss kniv kutte gjennom sener, fett og kjøtt til man treffer leddet på lårbenet. Gjør dette på begge sider av lårbenet til du til slutt kan brekke hoftedelen helt av.

b. Når hoftedelen er fjernet kan man fjerne litt fett fra nederst på benet og få et «håndtak». Dette er ikke nødvendig, men kan gjøres for estetiske grunner.

3. Den avskårede delen har mye fint lammekjøtt som kan tilberedes på ulike måter.
Se forslag nederst i innlegget.

Litt tips og spesielt hvordan fjerne hoftedelen på lammelåret fant jeg på denne siden:
http://www.klikk.no/mat/spise/article474669.ece

4. Fjern skall fra hvitløksfeddene. En effektiv måte er å skjære av den nederste delen ved rota og ha alle feddene i et tomt syltetøyglass. Rist på glasset til skallet løsner eller lett kommer av.

5. Fjern stilker fra frisk oregano og finhakk det med 3 hvitløksfedd. Ha over salt og pepper og 1 ss olje.

6. Resten av hvitløksfeddene deles i 2 og stikkes inn i små snitt i lammelåret med noen oreganoblader. Gni krydderblandingen over hele lammelåret og stikk et steketermometer inn i lammets tykkeste del – unngå å treffe eller komme for nær lårbenet.

7. Bland ut 4 kjøttbuljongterninger i 1,5 L vann og ha i en dyp langpanne. Lammelåret legges på en rist og plasseres over den dype langpannen med buljongvannet i ovnen. Grill lammelåret på 300 grader, varmluft- og grillfunksjon i ca. 7 min til det får en gyllen farge. (Tiden kan variere litt fra ovn til ovn, så pass nøye på så det ikke brenner seg).

8. Sett temperaturen deretter ned til 70 grader på kun varmluftsfunksjon og la lammelåret stå og mørne seg i ca. 5 timer. Kjernetemperaturen skal være mellom 65 og 76 grader. Sett opp temperaturen litt mot slutten av steketiden, men følg nøye med på steketermometeret.

8. Server med en frisk, gresk salat og ovnsbakte grønnsaker:
5 store gulrøtter, 3 store løk og 7 store poteter + litt frisk oregano, salt og pepper skjæres i skiver og båter og legges i buljongvannet 2-3 timer inn i steketiden. Når lammelåret er tatt ut av ovnen og hviler under aluminiumsfolie på benken, skal dette stekes ferdig i ca. 30 min. på 200 grader, varmluftsfunksjon. Grønnsakene legges under lammelåret underveis i steketiden for å danne ekstra god smak.

PS: Den avskårede hoftedelen har mye fint lammekjøtt som kan tilberedes på ulike måter.
For eksempel:

Steke på samme måte som selve låret ved siden av i ovnen.
Lammesuppe med rotgrønnsaker
Rødvinsbraisert lam (skank kan byttes ut med hoftedelen fra lammelåret)
Ølbraisert lam (oppskrift kommer)

Likte du dette så anbefaler jeg deg å også prøve mine oppskrifter på:

Klassisk langtidsstekt lammelår med rosmarin og timian

Marokkansk-inspirert langtidsstekt lammelår

Langtidsstekt lammestek uten ben

Lammeribbe

Rødvinsbraisert lammeskank

Ølbraisert lam

God middag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s