Jeg elsker müsliboller. En müslibolle for meg er proppet med godsaker – fra søte, tørkede aprikoser til knasende nøtter og frø – og den gir en ekstremt god metthetsfølelse fra grovmel, havrekli og havregryn. Jeg foretrekker å spise müslibrødet med brunost og gjerne en liten skje blåbærsyltetøy. Her kommer en lettvint oppskrift på et helt brød med denne herligheten. Håper det faller i smak;) Det gjorde det hvertfall hos oss;)
Brødet kan fint fryses ned. Nøtter og tørket frukt er med på å gjøre brødet saftig og godt, og ved å steke det i en støpejernsgryte, får du en knasende sprø og smakfull skorpe:)
God fornøyelse;)
Ingredienser:
250 g Tørkede aprikoser
40 g valnøtter
45 g sesamfrø
70 g solsikkekjerner
50 g havregryn
50 g havrekli
250 g sammalt rugmel
250 g hvetemel
2 ss akasiehonning
50 g gresskarfrø
1 ts maldonsalt
1/2 ts blå tørrgjær
90 g rosiner
7 dl kalt vann
+ frø til å strø i støpejernsgryten og på toppen av brødet før steking
Fremgangsmåte:
2. Rist frøene på et bakepapirkledd stekebrett på 200 grader, varmluft i noen få min. til det lukter godt og de får litt farge. Ta ut og avkjøl. (Pass på at det ikke brenner seg). Del noen av de tørkede aprikosene i to og behold noen hele.
3. Bland de tørre ingrediensene.
4. Rør ut 2 ss honning i 7 dl vann og bland i med det tørre til en våt og klissete deig.
5. Dekk med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og sett til heving til deigen danner luftbobler og glutennettverk (ca. 10-12 timer). Denne lange hevetiden er også med på å gi et saftig brød med mye smak. (Jeg hever som regel brødet over natten).
6. For å få et ekstra luftig brød kan du brette deigen noen ganger på benkeplaten, men dette trengs strengt talt ikke gjøres for et godt resultat. Om du likevel ønsker å gjøre dette har du isåfall mel på en benkeplate og deigen over. Brett endene inn noen ganger og legg den tilbake i bakebollen til etterheving. Da skal deigen ha strammet seg litt opp.
7. Nå vil deigen ha strammet seg litt opp og den legges tilbake i bollen til etterheving i 2-4 timer.
8. Forvarm en støpejernsgryte på 250 grader i 15 min. Ta ut og smør med olje, men husk at gryten er veldig varm så du ikke brenner deg! Dryss noen solsikkekjerner og litt maldonsalt i bunnen av gryten. Legg deigen over i støpejernsgryten og strø litt solsikkekjerner på toppen av brødet også.
9. Sett ned temperaturen i ovnen til 230 grader celsius. Sett på lokket på jerngryten og sett hele gryten tilbake i den varme ovnen. La brødet stekes i 30-35 min. på 230 grader celsius, varmluft med lokk. Ta deretter av lokket og stek videre uten lokk i 15 min. La brødet steke til det blir gyllenbrunt og du hører en hul lyd når du banker på det på undersiden. Da er det ferdig.
10. Ta brødet ut av gryta og avkjøl på rist.
11. Vent med å skjære opp brødet til det har fått avkjølt seg noe. Dette gjør at brødet holder seg saftigst lengst mulig.
Kategorier:Brød,Frokost/ kveldsmat,Lunsj
3 svar »