Eltefritt müslibrød i gryte

IMG_2903

Jeg elsker müsliboller. En müslibolle for meg er proppet med godsaker – fra søte, tørkede aprikoser til knasende nøtter og frø – og den gir en ekstremt god metthetsfølelse fra grovmel, havrekli og havregryn. Jeg foretrekker å spise müslibrødet med brunost og gjerne en liten skje blåbærsyltetøy. Her kommer en lettvint oppskrift på et helt brød med denne herligheten. Håper det faller i smak;) Det gjorde det hvertfall hos oss;)

Brødet kan fint fryses ned. Nøtter og tørket frukt er med på å gjøre brødet saftig og godt, og ved å steke det i en støpejernsgryte, får du en knasende sprø og smakfull skorpe:)

God fornøyelse;)

IMG_2868

Ingredienser:

250 g Tørkede aprikoser

40 g valnøtter

45 g sesamfrø

70 g solsikkekjerner

50 g havregryn

50 g havrekli

250 g sammalt rugmel

250 g hvetemel

2 ss akasiehonning

50 g gresskarfrø

1 ts maldonsalt

1/2 ts blå tørrgjær

90 g rosiner

7 dl kalt vann

+ frø til å strø i støpejernsgryten og på toppen av brødet før steking

Fremgangsmåte:

1.Finn fram ingrediensene.IMG_2760

2. Rist frøene på et bakepapirkledd stekebrett på 200 grader, varmluft i noen få min. til det lukter godt og de får litt farge. Ta ut og avkjøl. (Pass på at det ikke brenner seg). Del noen av de tørkede aprikosene i to og behold noen hele.

IMG_2762 IMG_2763 IMG_2765

3. Bland de tørre ingrediensene.

 IMG_2766  IMG_2772 IMG_2773

4. Rør ut 2 ss honning i 7 dl vann og bland i med det tørre til en våt og klissete deig.

IMG_2775 IMG_2778 IMG_2779

5. Dekk med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og sett til heving til deigen danner luftbobler og glutennettverk (ca. 10-12 timer). Denne lange hevetiden er også med på å gi et saftig brød med mye smak. (Jeg hever som regel brødet over natten).

IMG_2784 IMG_2785

6. For å få et ekstra luftig brød kan du brette deigen noen ganger på benkeplaten, men dette trengs strengt talt ikke gjøres for et godt resultat. Om du likevel ønsker å gjøre dette har du isåfall mel på en benkeplate og deigen over. Brett endene inn noen ganger og legg den tilbake i bakebollen til etterheving. Da skal deigen ha strammet seg litt opp.

IMG_2796

7. Nå vil deigen ha strammet seg litt opp og den legges tilbake i bollen til etterheving i 2-4 timer.

IMG_2795 IMG_2797 IMG_2825 IMG_2826

8. Forvarm en støpejernsgryte på 250 grader i 15 min. Ta ut og smør med olje, men husk at gryten er veldig varm så du ikke brenner deg! Dryss noen solsikkekjerner og litt maldonsalt i bunnen av gryten. Legg deigen over i støpejernsgryten og strø litt solsikkekjerner på toppen av brødet også.

IMG_2822 IMG_2828 IMG_2829

9. Sett ned temperaturen i ovnen til 230 grader celsius. Sett på lokket på jerngryten og sett hele gryten tilbake i den varme ovnen. La brødet stekes i 30-35 min. på 230 grader celsius, varmluft med lokk. Ta deretter av lokket og stek videre uten lokk i 15 min. La brødet steke til det blir gyllenbrunt og du hører en hul lyd når du banker på det på undersiden. Da er det ferdig.

IMG_2836 IMG_2837

10. Ta brødet ut av gryta og avkjøl på rist.

IMG_2840 IMG_2842 IMG_2841 IMG_2843

11. Vent med å skjære opp brødet til det har fått avkjølt seg noe. Dette gjør at brødet holder seg saftigst lengst mulig.

 IMG_2863 IMG_2866  IMG_2869 IMG_2874   IMG_2894 IMG_2898 IMG_2883

Reklamer

3 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s